تاریخ ارسال : ۹۸/۰۸/۲۳
پاوریونیت هیدرولیکی یا پاورپک هیدرولیکی دستگاهی است که می تواند با استفاده از نیروی برق راه اندازی شود و خود محرک راه اندازی قطعه ی دیگری باشد. در عملیات هات تپ از پاوریونیت ها یا پاورپک ها به عنوان تأمین کننده ی نیروی محرکه ی گیربکس دستگاه هات تپ استفاده می شود.
پاوریونیت ها که با عنوان پاورپک نیز شناخته می شوند سیستم های هستند که به طور کلی شامل موتور ، مخزن سیال و یک پمپ می باشند. پاوریونیت ها کاربردهای متفاوتی در صنایع گوناگون دارند چون به عنوان تجهیزات تکمیل کننده ی کار در هر عملیات به کار می روند.
در پاوریونیت هیدرولیکی مایعی به صورت محصور در یک مخزن قرار دارد. این مایع واسطه ای است که پاوریونیت هیدرولیکی از آن برای انتقال انرژی از یک صورت به صورت دیگر استفاده می کند. پاوریونیت با استفاده از این مایع نیروی برق را به نیروی حرکتی گردشی یا خطی تبدیل می کند که با استفاده از این نیرو دستگاه یا قطعه ای دیگر شروع به حرکت خواهد کرد. بنابراین پاوریونیت حکم حلقه ی واسطه را مابین دو نیروی متفاوت خواهد داشت.
این دستگاه ها برای جایجایی مایع درون مخزن خود از روش وارد کردن چند مرحله ای فشار استفاده می کنند.
هرچقدر فشار وارد شده از سوی دستگاه پاورپک بیش تر باشد نیروی حرکتی القا شده به دیگر دستگاه ها بیش تر خواهد بود. نوع هر عملیات مشخص کننده ی نوع پاورپک و میزان نیروی مورد نیاز می باشد.
عوامل موثر بر عملکرد پاورپک هیدرولیکی ، محدودیت در ایجاد فشار ، ظرفیت و توان و هم چنین حجم مخزن است. علاوه بر این ها اندازه ی بدنه و قدرت پمپ نیز عوامل قابل توجه دیگری هستند که در عملکرد پاوریونیت مؤثر خواهند بود.
اجزای تشکیل دهنده ی پاوریونیت هیدرولیکی
یک دستگاه پاوریونیک هیدرولیکی معمولا برای انجام اهداف گوناگون در شرایط محیط زیستی مختلف ساخته می شود. طراحی و ساخت دستگاه پاوریونیت هیدرولیکی شامل اجزای زیر خواهد بود:
باتری : باتری ها حکم ظرف هایی را دارند که برای شروع کار پاوریونیت هیدرولیکی نیاز به پر شدن دارند. باتری ها آب را از سیستم پمپاژ جمع کرده و از آن برای به وجود آوردن فشار لازم توسط موتور پمپاژ استفاده می کنند. در واقع باتری ها به موتور پمپ کمک می کنند تا پمپاژ مایع هیدرولیک را با قدرت انجام دهند.
پمپ : از پمپ ها برای پمپاژ مایع درون مخزن استفاده می کنند. هر دستگاه پاوریونیت هیدرولیکی می تواند از یک یا چند پمپ به صورت همزمان استفاده کند.
مخزن: مخزن در دستگاه پاوریونیت به منظور ذخیره سازی مایع درون لوله ها استفاده می شود.
فیلترها : فیلترها در دستگاه پاوریونیت اجزای خودکفایی هستند که دارای پمپ ، موتور پمپ و دستگاه فیلتر شکن منحصر به خود می باشند. کاربرد فیلتر در دستگاه پاورپک تخلیه ی مایع از درون مخزن خواهد بود.
هیترها و خنک کننده ها : به منظور تنظیم دما از هیتر و خنک کننده استفاده می شود. خنک کننده ها معمولا در پشت فیلترها نصب می شوند تا از بالا رفتن دما خارج از استانداردهای عملیاتی جلوگیری کند. از سیستم های گرمایشی یا همان هیترها با پایه ی روغن نیز برای بالا بردن دما در صورت لزوم استفاده می شود.
کنترل کننده : کنترل کننده ی پاورپک واحدی است که بر روی آن سوییچ های برق و نمایشگر و وجود دارد.
منبع تغذیه ی دستگاه پاوریونیت هیدرولیکی
دستگاه پاوریونیت با استفاده از یک منبع تعذیه راه اندازی می شود. این منبع تغذیه می تواند برق باشد. منبع تغذیه دستگاه پاوریونیت باید بنابر فاکتورهای خاصی برای دستگاه انتخاب شود. این فاکتورها عبارت اند از :
سرعت ، سطح گشتاور و ظرفیت توان. اگر این سه پارامتر با نیازهای عملیاتی هم خوانی نداشته باشند ممکن است نیروی لازم برای تولید نیروی مکانیکی تأمین نشود.
انواع موتورهایی که می تواند نیروی لازم برای راه اندازی پاوریونیت ها را تأمین کنند شامل موتورهای الکتریکی ، دیزلی و گازوییلی هستند.
هنگامی که یک پاوریونیت هیدرولیکی شروع به کار می کند ، پمپ ، مایع هیدرولیک را از مخزن بیرون می کشد و آن را به یک باتری منتقل می کند. این فرایند تا زمانی که فشار درون باتری به یک سطح از پیش تعیین شده برسد ، ادامه می یابد. در این مرحله عمل پمپاژ برای شروع گردش سیال توسط یک شیر سوئیچ می شود. در واقع در این حالت پمپ مایعات را با حداقل فشار به داخل مخزن بازمی گرداند. سوپاپ یک طرفه ویژه باعث می شود تا مایع از جریان باتری خارج نشود ، اما اگر فشار به مقدار قابل توجهی کاهش یابد ، شیر مجدداً فعال می شود و باتری را با مایع دوباره پر می کند. دورتر از خط نیز شیری وجود دارد که جریان روغن در حال حرکت را به سوی دستگاه تنظیم می کند.
در عملیات هات تپ از پاوریونیت هیدرولیکی به منظور تأمین نیروی لازم جهت چرخش گیربکس متصل به کاتر استفاده می شود. گیربکس نیروی لازم برای چرخش خود را از پاوریونیت می گیرد و کاتر را می چرخاند. کاتر و مته ی راهنمای وسط آن با کمک اپراتور دستگاه هات تپ به سمت لوله و از درون اتصال ( فول سدل ، اسپلیت تی ، سدل نیپل و غیره ) حرکت می کنند و با حرکت چرخشی خود برشی متناسب با سایز انشعاب را روی لوله ایجاد می کنند.