صدور گاز و سایر اخبار گازی منطقه


تاریخ ارسال : ۹۶/۰۴/۰۱


پالایشگاه گاز

امیرحسین زمانی نیا در گفت و گویی از آغاز صادرات گاز به بغداد خبر داد.

وی افزود: صادرات با حجم حدود هفت میلیون مترمکعب در روز آغاز شده و در نهایت به ۳۵ میلیون مترمکعب افزایش پیدا می کند. ایران ۲ قرارداد صادرات گاز به بغداد و بصره با عراق امضا کرده است.

در گزارشی دیگر حجت‌الاسلام عبدالحمید خدری عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی گفت: قرار است در یک کمیته ویژه، ابعاد گوناگون قرار‌داد فروش گاز به ترکیه و اینکه فروش گاز به ترکیه ناشی از کدام قرار‌داد و محکومیت ایران ناشی از کدام محکومیت بوده، بررسی شود.

وی درباره ترکیب کمیته ویژه مجلس به منظور بررسی قرار‌داد فروش گاز به ترکیه، گفت: این کمیته متشکل از کارشناسان مرکز پژوهش‌های مجلس، کارشناسان شرکت ملی گاز و اعضای کمیته‌های گاز و پتروشیمی و همچنین کمیته حقوقی، قراردادها و امور بین‌الملل کمیسیون انرژی مجلس است.

علی احمدی، سرپرست دیسپچینگ مجتمع گاز پارس جنوبی، با اعلام این خبر گفت: علاوه بر گاز شیرین، پالایشگاه‌های پارس جنوبی سبد کاملی از محصولات گازی را تولید و در اختیار مشتریان قرار داده اند.

علاوه بر مصارف گاز در داخل کشور توسط مردم، صنایع و نیروگاه‌ها بخش زیادی از محصولات مجتمع در اختیار پتروشیمی‌ها و پالایشگاه‌ها قرار می‌گیرد.

وی همچنین به ارسال گاز ترش پالایشگاه چهارم برای احیای چاه‌های نفت آغاجاری اشاره کرد و گفت: در سال گذشته بیش از ۱۰ میلیارد و ۵۵۰ میلیون متر مکعب از طریق خط پنجم سراسری به سمت مخازن نفتی ارسال شده است که در این بین پالایشگاه‌های گاز فجر جم، ایلام و بیدبلند نیز بخشی از این گاز را برداشت کرده‌اند.

احمدی در ادامه با بیان اینکه مجتمع گاز پارس جنوبی سال گذشته ۲ هزار و ۲۶۴ میلیون متر مکعب گاز شیرین تحویل پتروشیمی‌ پارس در منطقه عسلویه داده است، گفت: پتروشیمی‌های جم، کاویان، مروارید و آریا ساسول از دیگر بخش‌هایی هستند که از محصولات مجتمع استفاده می‌کنند و در سال ۹۵ بیش از ۲ میلیون و ۳۱۵ هزار تن اتان در اختیار این پتروشیمی‌ها قرار گرفته است.

عضو کمیته حقوقی، قراردادها و امور بین‌الملل مجلس با بیان اینکه احتمالًا ظرف یک ماه گزارش بررسی کمیته ویژه درباره فروش گاز به ترکیه تدوین می‌شود، افزود: گزارش کمیته ویژه کمیسیون انرژی ابتدا در صحن کمیسیون و سپس برای قرائت در صحن تقدیم هیئت‌رئیسه مجلس می‌شود.

وی دیگر محصولات تولیدی مجتمع را بوتان و پروپان عنوان کرد و گفت: سال گذشته ۷۲ هزار و ۷۰۸ تن بوتان در اختیار پتروشیمی جم قرار گرفته است.

احمدی همچنین به ارسال ۴۰ میلیون و ۵۲۳ هزار و ۴۳۴ بشکه میعانات گازی به پتروشیمی نوری(برزویه) و ۵ میلیون و ۹۲۱ هزار و ۲۴۰ بشکه میعانات گازی به پالایشگاه ستاره خلیج فارس در سال ۹۵ اشاره کرد.

مسئولان سیاسی اماراتی در روزهای اخیر با انتقاد شدید از مواضع قطر، این کشور را به حمایت از تروریسم متهم و در تحریم علیه دوحه مشارکت کردند.

کویت و ترکیه در حال حاضر تلاش‌هایی را برای میانجی‌گری میان قطر و عربستان انجام می‌دهند.
عربستان پیش از این امکان هرگونه میانجی‌گری میان ریاض با دوحه را رد کرده بود. عربستان به همراه امارات، بحرین، مصر، دولت شرق لیبی،جزایر مالدیو و رئیس جمهور فراری و مستعفی یمن روابط سیاسی خود را با قطر قطع کردند.

اظهارات منتسب به «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر علیه سیاست های منطقه‌ای عربستان سعودی با واکنش شدید رسانه‌های گروهی و مقام‌های ریاض و ابوظبی علیه وی، همراه شده است.

گفتنی است، در آینده و با راه‌اندازی پالایشگاه‌های هشت‌گانه ۶۰ هزار بشکه‌ای سیراف این مجتمع پالایشگاهی نیز از مشتریان میعانات گازی پارس جنوبی خواهد بود. ارسال این محصولات به پتروشیمی و پالایشگاه‌ها می‌تواند علاوه بر جلوگیری از خام‌فروشی باعث ایجاد اشتغال مستقیم و غیر مستقیم میلیون‌ها ایرانی در سراسر کشور شود.

حاتم الموسی مدیر شرکت نفت شارجه امارات متحده عربی روز سه شنبه گفت: امارت شارجه پیش بینی می‌کند که به رغم بحران سیاسی در منطقه صادرات گاز قطر به امارات قطع نخواهد شد.

به گزارش نامه نیوز به نقل از نشریه «الرای» وی افزود: تا امروز شرایط صادرات گاز از قطر به امارات به صورت عادی ادامه یافته و مشکلی در این زمینه بوجود نیامده است.
این اظهارات که یک روز پس از سفر دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا به ریاض صورت گرفت و نشانه وجود اختلاف عمیق میان قطر و عربستان در مورد سیاست‌های منطقه‌ای ۲ کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس است، دستاوردهای آل سعود از مانور سیاسی در اجلاس ریاض را تحت الشعاع قرار داد

اقدام عربستان سعودی به مسدود کردن راه های ارتباطی خود با قطر به نظر اقدامی ناامیدانه می رسد. در حالیکه رقابت میان حکومت های سلطنتی خلیج فارس موضوع جدیدی نیست، اقدام عربستان برای تنبیه قطر به خاطر “حمایت از تروریسم” ممکن است موجب نتیجه ای شود که عربستان از آن واهمه دارد.

مشخصا دلیل اصلی به انزوا کشیدن قطر از سوی عربستان حمایت از تروریسم نیست، بلکه گاز طبیعی مایع شده (LNG) است. قطر بر روی یکی از بزرگترین ذخایر گاز طبیعی در منطقه قرار گرفته است و همین امر آن را به ثروتمندترین کشور خلیج فارس و یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان بدل کرده است. این کشور کوچک به قدری از نظر دیپلماتیک و اقتصادی قدرتمند شده است که می تواند نفوذ عربستان را در منطقه بر خلاف کشورهایی نظیر بحرین، امارات و مصر، به چالش بکشد.

دلیل اصلی درگیری قطر در جنگ سوریه نیز عبور دادن خطوط لوله گازی قطر از طریق خاک سوریه است که از راه اتحادهای بین دول، ناآرامی، و تروریسم حاصل می شود. شوربختانه، سوریه مجرای لازم برای این خطوط لوله است و در حال زجر دیدن بابت جنگ بر سر خطوط لوله LNG.

در این میان، آمریکا، ترکیه، ایران، روسیه و رژیم صهیونیستی نیز وجود دارند. همه این کشورها منفعتی در این قائله می بینند و در این جنگ به شکلی فعالانه مشارکت کرده اند.

اقدام عربستان برای به انزوا کشاندن قطر ممکن است اثری را بر جای بگذارد که هیچیک از این کشورها خواهان آن نیستند. این ماجرا موجب ناپایداری بیشتر شرایط نامطلوب می شود.

هم اکنون خاورمیانه، شمال آفریقا و شبه جزیره عربستان مملو از کشورهایی است که از گروه های شورشی حمایت می کنند. همه کشورها با حمایتهای خود به ناآرام شدن منطقه کمک می کنند و حضور ارتش های قدرتمندی مانند آمریکا، روسیه، ایران، و ترکیه در این منطقه بر آتش ناآرامی ها می افزاید.

تنش قطر اصلا کار آسانی نیست. بحرینی ها در قطر زندگی می کنند، قطری ها در امارات، عربستانی ها در قطر و … خانواده ها از یکدیگر جدا خواهند شد، افراد بیکار می شوند، و اقتصاد این کشورها لطمه می خورد، درست همانند خانواده ها.

ترکیه، عمان و ایران با ایجاد یک پل دریایی مواد غذایی و سایر مایحتاج قطر را به این کشور می رسانند. ترکیه نیز به قطر کمک های نظامی می رساند. در همین حال، قطر میزبان یکی از بزرگترین پایگاه های نظامی آمریکا در منطقه است و باید دید کمک های نظامی ترکیه به مذاق آمریکایی های خوش خواهد آمد یا خیر.

در همین خلال، بمباران های یمن نیز ادامه دارد، این موضوع در کنار ناپایداری های سوریه و عراق موجب بروز یکیاز بزرگترین فجایع بشری در تاریخ شده است. عواقب این بحران منطقه ای به بخش های وسیعی از آفریقا نیز سرایت می کند و موجب تروریسم جهانی می شود.

عربستان، امارات، و رژیم صهیونیستی مجهز به اسلحه های آمریکایی هستند. عربستان هم اکنون از تجهیزات نظامی آمریکا در یمن استفاده می کند. این شایعه نیز هست که دولت ترامپ در حال نهایی کردن قراردادی ۱۲ میلیارد دلار برای فروش هواپیماهای جنگنده به قطر است، آن هم هنگامیکه ترامپ از اقدام عربستان علیه قطر حمایت کرده بود.

بدبختانه نخبگان سیاسیت خارجی جهان در حال دامن زدن به گفتمان تروریستی بر علیه قطر هستند و ادعا می کنند که ایران باید در این زمینه مورد سرزنش قرار گیرد. اما حقیقت اینست که بازی بسیار خطرناک تری بر سر LNG در  جریان است.

عربستان خواستار بی ثباتی در منطقه است، منطقه ای که در آستانه بروز یک خشونت همه جانبه است، وعواقب این بی ثباتی بدون شک جامعه بین المللی را نیز خواهد گزید.

جامعه بین الملل باید قدم در این بازی بگذارد و به صورتی شتابان از بروز خشونت در این منطقه جلوگیری کند. سیاستمداران آرامتری باید در این مورد تصمیم گیری نمایند. اگر رهبران جهان نتوانند اکنون کاری صورت دهند، این تنش همانندی آتشی سوزان گسترش خواهد یافت و قابل کنترل نخواهد بود.


ارسال دیدگاه