تعمیر خطوط لوله به روش استاپل


تاریخ ارسال : ۹۸/۱۲/۱۵



تعمیر خطوط لوله جزئی از الزامات کاری صنایع وابسته به خطوط لوله است. خطوط لوله ی خدمات رسان معمولاً در مسافت های  بسیار طولانی لوله گذاری می شوند تا از منطقه ی استخراج به منطقه ی مورد بهره برداری برسند. ممکن است این خطوط بر روی سطح زمین و یا به صورت حفاری شده و در زیر سطح زمین منتقل شوند. در این میان عوامل مختلفی می توانند این خطوط را از جداره ی بیرونی و درونی دچار آسیب کنند. ترکیدگی، پوسیدگی، شکستی و خارج شدن از مسیر خاط از جمله مشکلات و آسیب هایی است که این خطوط را تهدید می کند. در چنین شرایطی بحث تعمیر خطوط لوله به می ان می آید. در روش های سنتی ورود سیال به خط لوله از محل مبدأ متوقف می شد و بهره برداری از خط لوله به حالت تعلیق در می آمد. این امر ضررهای اقتصادی بسیاری را به صنایع وابسته به خطوط لوله می زد و همچنین افرادی با استفاده از این خطوط خدمات رسانی می شدند با چالش ها و مشقاتی در زندگی روزمره مواجه بودند.

برای مقابله با ضررهای اقتصادی و اتلاف وقت و هزینه در تعمیر خطوط لوله روشی به میان آمد که در آن بهره برداری از خط لوله را متوقف نمی کنیم و عملیات تعیری را طوری انجام می دهیم که نیازی به توقف در سرویس دهی خط لوله نباشد. این عملیات استاپل نام دارد و به آن مسدود کردن موقت خط لوله نیز می گویند. در ادامه به توضیح و تشریح این عملیات می پردازیم.

تعمیر خطوط لوله به روش استاپل

تعمیر خطوط لوله به روش استاپل

تعمیر خطوط لوله با استفاده از استاپل

برای تعمیر خطوط لوله در عملیات استاپل، خط لوله را به صورت موضعی هدف عملیاتی قرار می دهیم. در این موضع خط لوله دچار آسیب و به طور حتم دارای نشتی است و یا در معرض آن قرار دارد. بنابراین باید قطعه لوله آسیب دیده را از بقیه خط جدا کرده و لوله ای سالم را جایگزین آن سازیم. اما چگونه می توانیم این کار را بدون توقف در جریان سیال لوله انجام دهیم؟

برای تعمیر خطوط لوله ابتدا باید جریان سیال را از منطقه ی آسیب دیده منحرف کنیم و این منطقه را به صورت موقت ایزوله سازیم. به این منظور از لوله ای عریض و U شکل به نام بای پَس استفاده می کنیم. ابتدا و انتهای بای پس با استفاده از عملیات هات تپ در دو سمت ابتدایی و انتهایی ناحیه آسیب دیده نصب می شود. این بخش از عملیات در واقع تهیه یه انشعاب کوتاه است که با استفاده از آن می خواهیم جریان درون خط لوله اصلی را تا زمان تعمیر خط لوله، منحرف سازیم.

ابتدا با استفاده از دستگاه هات تپ در دو سوی منطقه آسیب دیده دو برش هات تپی ایجاد می کنیم. لازم به ذکر است که اتصالات اسپلیت تی در این عملیات استفاده می شوند. پس از برش شزدن لوله، بای پس یا انشعاب موقت را بر روی این دو حفره نصب می کنیم. یک سمت بای پس، در قسمت عقبی منطقه ی آسیب دیده و سمت دیگر آن در سمت جلویی این منطقه قرار دارند. با باز کردن ولو سیال در دو مسیر بای پس و لوله اصلی در جریان است.

در مرحله ی بعد باید جریان سیال را درون خط لوله اصلی مسدود سازیم. به این منظور باید دو برش دیگر بر روی خط لوله ایجاد کنیم. این دو برش را با استفاده از دستگاه استاپل که به صورت مالتیپل عمل می کند، بر روی خط ایجاد می کنیم. محل این دو برش مابین برش های هات تپی (مرحله قبل) و منطقه ی آسیب دیده است. در ابتدا دو برش هات تپی در منطقه ی مذکور ایجاد می شود. این دو برش به منظور دسترسی به محیط داخلی لوله و قرار دادن پلاگ های مسدود کننده درون لوله است. پس از اینکه این دو برش را بر روی لوله ایجاد کردیم، با استفاده از دستگاه استاپل پلاگ های مسدود کننده را در دو سوی منطقه ی آسیب دیده مستقر می سازیم.

پلاگ ها در انواع گوناگون وجود دارند اما وظیفه ی همه ی آن ها مسدود ساختن جریان سیال است. این تجهیزات متاسب با سیاز لوله انتخاب می شوند. بعضی از آن ها بعد از اینکه به درون لوله فرستاده شدند باد می شوند و لوله را مسدود می کنند. برخی دیگر نیز فلزی هستند و پس از قرارگرفتن درون لوله به طور کامل لوله را مسدود می سازند.

پس از اینکه پلاگ ها درون لوله قرار گرفتند، جریان سیال به طور کامل در موضع آسیب دیده متوقف می شود و تنها باید لوله را ایزوله کرد. با استفاده از شیرهای ایزوله این قسمت را به طور کامل تخلیه می کنند. در مرحله ی آخر عملیات استاپل بخش آسیب دیده از خط لوله را می برند و لوله ای جدید را جایگزین آن می سازند. در این مرحله خط لوله آماده است تا دوباره جریان سیال درون آن برقرار شود.

به همین منظور پلاگ های استاپل را از دورن لوله خارج می کنند و جریان به حالت اولیه بازمی گردد. سپس به منظور برداشتنن بای پس و یا انشعاب موقت اقدام می کنند و در صورتی که لوله در موقعیت حفاری باشد آن را به حالت اولیه باز می گرداند.ضمنا محل تمامی برش های هات تپی بر روی لوله را با فلنج های کور مسدود می کنند.

تعمیر خطوط لوله به روش استاپل تنها یکی از راه های تعمیر خطوط لوله است. در این روش از عملیات هات تپ استفاده گسترده می شود. 


ارسال دیدگاه